Schematiek - Piet van Wijk's website PA3DRU

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Radio hobby
 

Zoals ik al eerder stelde het moest gemaakt kunnen worden met spulletjes uit de junk box en enigzins nauwkeurig wat mijn bedoeling was en is het vast kunnen stellen of de antenne installatie op een goede manier werkte en de swr binnen redelijke grenzen bleef.
Dus de sonde is eigenlijk een recht op en neer geval zoals die in de meeste swr metertjes te vinden is. De diodes die ik gebruikt heb zijn ook daaruit,zoek anders diodes met een lage knie spanning. De sonde is korter dan een kwart golflengte van de hoogst te gebruiken frequentie en voldoet voor mijn doelstelling goed.
In een poot van de brug heb ik een regelbare weerstand op genomen om verschillen te niveleren dat deed ik als volgt eerst de meter aansluiten op c en a een klein vermogen tussen 2 en 5 watt is voldoende en verwissel de tx en ant(gebruik een dummy load) en meet weer, noteer de waarden doe het zelfde c en b en compenseer met de potmeter.
Door op de afbeelding hiernaast te klikken krijg je een grotere afbeelding klik op de grote popup en je gaat weer terug, geld ook voor de afbeelding hier onder. PS de potmeter is als regelbare weerstand geschakeld.

Hier naast het schema van de meter unit, wederom hoe simpeler hoe beter. De gevoeligheid van het meet instrument wordt bepaald door via een draai schakelaar shunt weerstanden te kiezen. Uiteraard is hierbij de eigenweerstand van de meter belangrijk. In de gemeenschappelijke aansluitdraad c is een variabele weerstand op genomen in de vorm van een potmeter.
Het afregelen van de meter gaat als volgt: gebruik een dummyload liefst een inductie vrij type sluit een transeiver aan
en gebruik een zo laag mogelijk vermogen ik gebruikte in mijn meter een potmeter van 10K start dus eerst met met de volle weerstand en voer vermogen toe, effies in de gaten houden wat  het schakelaartje doet bij de hoogste aanwijzing draai je de pot meter zo dat je volle schaal hebt en als alles goed is heb je bij de stand reflected geen of bijna geen uitslag dan zit je goed. Nu wordt het expirementeren sluit een weerstand van pak weg 1K
paralel aan over de meter (expirimenteer met verschillende waardes) en kijk wat de meter doet (kom niet aan de potmeter ga door tot dat je een waarde vind die 1/10 van de laatste waarde is. Geef weer meer vermogen tot volle schaal en zet er nog een weerstand (met de zelfde waarde eerder gevonden) paralel aan wederom heb je een 1/10 uitslag van de vorige keer.
dus de tweede weerstand van de schakelaar is dan de helft van de eerste waarde.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu